Vatikán: Pápež pranieroval egoizmus a vyzval na porozumenie

27.05.2012 Celý región

Vatikán 27. mája (TASR) - Egoizmus vo svete pranieroval dnes v kázni počas turíčnej omše v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne pápež Benedikt. Hlava katolíckej cirkvi vyzvala súčasne na vzájomné porozumenie.

Pápež zdôraznil, že napriek zdanlivo rastúcej blízkosti a zmenšovaniu geografických vzdialeností je porozumenie a vzájomnosť medzi ľuďmi často povrchná a problematická.

Upozornil, že existujú nepomery, ktoré vedú ku konfliktom: Dialóg medzi generáciami je náročný a všedné dni, zdá sa, ukazujú, že ľudia sú čoraz agresívnejší a inklinujúci k sporom. Vzájomné porozumenie sa javí priveľmi náročné a tak sa mnohí sústreďujú skôr na vlastné záujmy.

"Môžeme v tejto situácii skutočne nájsť a žiť v jednote, ktorú tak potrebujeme?" spýtal sa Benedikt XVI. a pripomenul, že práve Turíce sú sviatkom jednoty, porozumenia a ľudskej vzájomnosti.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi využil podobenstvo súvisiace s výstavbou babylonskej veže, spomínanej v Biblii, podľa ktorej sa rozhodli ľudia postaviť ju až do neba, aby dokázali, že ich moc sa podobá Božej moci.

"Tam, kde konajú ľudia takto, tam ich to môže obrátiť iba proti sebe," zdôraznil Benedikt a poznamenal, že tam, kde sa ľudia opierajú o pravdu Pána, otvárajú sa pre pôsobenie jeho ducha, ktorý je oporou a zjednocuje.

Pápež poznamenal, že v časoch, keď ľudia vďaka vedeckému pokroku dokážu ovládať sily prírody, manipulovať prvky, živé bytosti, ba dokonca produkovať takmer ľudí, sa javí ako prekonané a neužitočné modliť sa k Bohu, pretože "môžeme sami vybudovať a zrealizovať všetko, čo potrebujeme. Pri tom si neuvedomujeme, že prežívame starú skúsenosť z Babylonu," dodal Benedikt XVI.
 

Vyberte región